tiistai 9. lokakuuta 2012

Palkaton sairauspäivä on myrkkyä

Allaoleva kirjoitukseni julkaistiin tämän aamun Uusimaassa.

Kokoomuksen puoluevaltuuston hyväksymä aloite, jonka mukaan ensimmäinen sairauspäivä on palkaton, on myrkkyä kunnille. Se on myrkkyä myös matalapalkka-aloille, palvelualoille ja naisille. Työväenpuolueeksi itseään tituleeraavassa Kokoomuksessa ei välitetä ymmärtää sitä, että erityisesti matalapalkka-aloilla sairastavuus on suurta, esimerkiksi hoito- ja kasvatusaloilla, joissa ollaan päivittäin tekemisissä ihmisten kanssa.

Kokoomuksen aloite rokottaa varsinkin peruspalveluita, joiden työntekijät ovat voittopuolisesti matalapalkkaisia naisia. Tällöin kärsivät sekä palveluiden saajat että kuntatyöntekijät perheineen.

Ei Kokoomuksessa myöskään ole ymmärrystä sille, että moni töissäkäyvä tienaa pakollisten maksujen - asuminen, työmatkat, puhelin, sähkö, elatusmaksut - jälkeen nipin napin toimeentulominimin verran. Jos senkään.

Kokoomus rankaisee myös perusterveitä ihmisiä, jotka tapaavat toipua hiipivistä flunssistaan yhden päivän vuodelevolla. Juuri se päivä nyt halutaan panna luupin alle. Nähtävästi Kokoomuksen mielestä on siis kannattavampaa jäädä vaikka kahdeksi viikoksi vetelehtimään ja se katsoo tarpeelliseksi rangaista perustervettä, pienituloista ihmistä, joka on tähän mennessä ollut säädyttömän terve.

Ei ole siis kannustavaa parantua nopeasti, vaan samalla lusimisella voisi sitten olla saman tien kotona napanöyhtäilemässä ja katsomassa dvd-bokseja oikein koko rahan edestä. Näinkö kuntien kestävyysvaje korjataan, Kokoomus?

Autan nyt teitä siellä Kokoomuksessa ja kerron teille, mitä teidän aloitteenne merkitsee pienituloiselle ihmiselle. Sillä yhden päivän palkalla on väliä. Minun noin 600 euron nettotuloistani se tarkoittaa noin 70 euron vähennystä. Yhden päivän sairauspäivärahakarenssi muodostaa nettotuloistani noin 12%.  Tiedoksi tämä teille, Kokoomus. Kiitän itseni, perheeni ja kotikuntani puolesta tästä kauaskatseisesta säästötoimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti